Povestea de succes a Centrului de Cercetare și Dezvoltare iFOR
În anul 2015 a fost lansat primul Centru de Cercetare și Dezvoltare a utilajelor forestiere și agricole, cu capital românesc din țară. Acest lucru a fost posibil cu o investiție din partea grupului de firme IRUM-MAVI de milioane de euro. Creearea acestui centru a fost primordială pentru dezvoltarea continuă a utilajelor produse în Irum, pe piețele și în contextele actuale.
Acest centru consider că adună personalități și talente ce constituie inteligența manifestată nu doar în faza de proiectare, pe care o considerăm motivul principal pentru care acest centru există, ci în diverse multe alte domenii ce fac parte din viața și activitatea IRUM de zi cu zi. Diversele departamente și servicii plecând de la producție și finalizând cu vânzările, marketingul și relațiile cu clienții apelează constant la resursele iFOR.
Contribuția iFOR în cadrul IRUM de-a lungul timpului a fost diversă, acoperind cu idei și soluții, nevoi prin care IRUM a trecut, la rândul său, de-a lungul timpului. Însă, scopul acestui centru este să materializeze în soluții de inginerie, cerințe pentru utilaje, scule, soluții în general folositoare pieței. Astfel rezultatele pe care acest centru le are au ajuns să fie palpabile și recunoscute, poate cel mai drag produs fiind tractorul agricol TAGRO, fiindcă a apărut când portofoliul produselor fabricate de IRUM era descris doar de produsele destinate industriei forestiere. Aducerea pe piață a acestui utilaj s-a produs când gradul de complexitate a motoarelor era deja crescută prin faptul ca normele în ceea ce privește emisiile impuneau soluții tehnice sofisticate, iar în privința regulamentelor în vigoare pentru a putea obține o omologare de tip siguranță pentru utilizator determina o atenție sporită asupra întregului utilaj. A fost o etapa în care IRUM a fost forțată sa crească foarte mult atât în planul cunoștiințelor cât și a metodelor de fabricație.
iFOR a determinat modificări ireversibile ale atitudinii față de produsul ce trebuie să respecte cerințe obligatorii date de omologare, atrăgând atenția asupra importanței fazei de testare, realizarea dispozitivelor pentru facilitarea fabricației, a realizării unei literaturi tehnice necesare clienților, reprezentaților comerciali și de service.
TAGRO a suportat încă o iterație cu ocazia intrării în vigoare a unei reglementari noi in privința emisiilor, și anume stagiul 5. Acest lucru s-a reflectat într-un plan strâns de aducere în piață a noii versiuni în contextul perturbațiilor create de măsurile sanitare luate în timpul pandemiei.
Manifestarea noilor standarde de emisii și de siguranță a operatorului a determinat o actualizare a utilajului tradițional al IRUM și anume al Tractorului Articulat Forestier. Aceasta actualizare a avut un impact asupra întregului utilaj și nu doar a motorului. S-a dezvoltat practic o platformă complexă care a înglobat îmbunătățiri cerute încă din timpul utilajelor TAF 690 PE. În felul acesta, noul TAF se realizează în baza unui configurator în care clientul optează pentru tipul de transmisie (manuala sau automata), tipul de troliu, tipul de scut, tipul de lamă sau formula roților. Ultima dezvoltare pe TAF 690 S5 este varianta cu Clește Forestier.
Viziunea este poate lucru cel mai important pe care iFOR o poate oferii. Este capacitatea de a avea imaginea finală a unui produs, ca o condiție obligatorie pentru a stabili calea de urmat precum și mijloacele necesare pentru realizarea produsului. Planificările pe care acest departament le face și le transmite restului organizației sunt bazate pe acestă viziune. Considerăm că viziunea este factorul fără de care nicio dezvoltare nu este posibilă, din cauză că nu este posibilă antrenarea într-un demers a cărui finalitate nu este clară.
Inovația care în diferite forme este prezentă în orice produs nu a fost mai spectaculoasă și mai evidentă decât în aplicarea unor generatoare de vibrații pe trupițele unui plug realizând o spectaculoasă reducere a puterii necesare realizării lucrărilor agricole specifice. Economia de combustibil realizată a fost de aproximativ 20%, fiind dependentă de tipul de sol. Două proiecte de finanțare au acoperit etape de dezvoltare, prima acoperind demonstrarea conceptului, iar al doilea soluția tehnică care trebuie să facă posibilă punerea acestuia pe piață.
În șirul produselor trecute prin biroul de proiectare au mai fost: modernizarea IFRON (încărcător frontal), acesta primind o transmisie automata, versiuni speciale de tractoare articulate cu motoare în 6 cilindrii pentru piețe nereglementate, versiunea cu transmisie hidrostatică a funicularului FP 500, versiunea forestieră a tractorului agricol TAGRO, acestea doar considerând familia utilajelor. Proiecte pentru componente ce intră în structura TAF-urilor, fără a le considera de importanță minoră, sunt de asemenea în lucru: o punte capabilă să susțină 14T, frâne în baie de ulei și diferențial blocabil și care satisface cerințele de robustețe ale utilizatorilor din industria forestieră; o cutie de distribuție capabilă să transmită cupluri mari și cu funcționalitate extinsă privind priza de putere pentru operarea troliului.
iFOR este, în permanență, angrenat într-un proces de îmbunătățire continuă, sisteme ale utilajelor sunt monitorizate și, când este cazul, se încearcă îmbunătățirea lor. Nu o dată, departamentele de vânzări ne-au surprins cu cerințe ce păreau extravangante din partea clienților pentru opțiuni ce nu se găseau în ofertele normale, cerințe pe care am încercat să le satisfacem în cel mai scurt timp. În fapt, una dintre cele mai mari provocări ale unei firme precum IRUM este rezolvarea de soluții unicat in contextul unei fabricații de serie.
Recapitulând, implicarea iFOR atinge domeniile proiectării produselor de serie, a unicatelor fie pentru clienți, fie pentru satisfacerea unor nevoi interne, a realizării de manuale, cataloage și alte documente tehnice pentru uz comercial, instrucțiuni de lucru și de reglaj, testări și validări ale diverselor sisteme, susținerea proceselor de aprovizionare, de vânzare și de service.
Planurile de viitor ale iFOR se leagă în principal de creșterea capacității de testare. Este evident pentru toată organizația IRUM că testarea este procesul prin care fiabilitatea produselor poate fi crescută, descoperirea din timp a unor posibile probleme este cheia prin care reputația firmei se păstrează sau se îmbunătățește. Realizarea de standuri de testare, piste, dotarea cu echipamente nu este ceva facil ce se poate realiza peste noapte, însă este deosebit de important crearea și urmărirea unui proces pentru a ajunge la destinația dorită.