Plug reversibil cu trei trupițe echipate cu scormonitor
Dr. ing. Lateș Daniel-IRUM Reghin
Ing. Tripon Paul-IRUM Reghin
Dr. ing. Marin Eugen-INMA București
Datorită capacităţii de a întreţine viaţa plantelor, solul constituie principalul mijloc de producţie agricolă, care trebuie să asigure oamenilor hrană. Producția agricolă modernă este influențată de crearea condițiilor optime pentru cultivarea culturilor agricole. Agricultura devine din ce în ce mai centrată pe date și necesită tehnologii inovative mai avansate decât înainte, de la lucrările solului la tehnologii avansate disponibile pentru fermieri în întregul sistem de cultură. Cunoștințele despre distribuția proprietăților solului în terenul agricol devin tot mai necesare pentru o varietate de aplicații și resurse de gestionare a terenurilor, modelare și practici de monitorizare.
Provocările actuale ale agriculturii sunt următoarele: securitatea alimentelor: la nivel mondial, producția de alimente va trebui să se dubleze pentru a putea hrăni populația lumii, care se estimează că va fi de 9 miliarde în 2050; schimbările climatice și gestionarea durabilă a resurselor naturale; susținerea zonelor rurale din întreaga UE și menținerea vitalității economiei rurale.
În contextul globalizării şi integrării pieţelor agricole, comunitatea ştiinţifică trebuie să găsească soluții pentru a promova practici agricole care să asigure competitivitatea sectorului agricol.
De-alungul secolelor, agricultura a contribuit la crearea şi păstrarea unei largi varietăţi de peisaje şi habitate, iar tehnologiile agricole practicate în ultimele decenii au dus la o pierdere pe scară largă a biodiversităţii.
Degradarea solului poate fi rezultatul unor practici agricole necorespunzătoare, rezultând un sol neproductiv cu o recoltă scăzută. Degradarea stării fizice a solului este definită prin distrugerea sa practic ireversibilă sau uşor reversibilă. Pierderea fertilităţii solului şi descompunerea structurii duc, în final, la deşertificare.
Pentru efectuarea lucrării de baza a solului – arătura care presupune desprinderea (prin tăiere și forfecare), mărunțirea și răsturnarea unui strat de sol, sunt utilizate plugurile agricole.
Dacă operația de arat cu plugul a fost efectuată la aceeași adâncime de prelucrare a solului, se formează hardpanul, sub nivelul arăturii există un strat mai tasat, ceea ce afectează o gamă variată de forțe de tracțiune ale tractorului din agregat și implicit indicii calitativi de lucru în funcție de diferite medii de lucru.
În acest context, la intreprinderea IRUM SA din loc. Reghin, jud. Mureș a fost realizat modelul experimental de plug cu trupițe echipate cu sormonitor (fig. 1). Acesta este destinat pentru efectuarea lucrării de bază sau principală de pregătire a solului, pentru cultura oricărei plante agricole, concomitent cu refacerea structurii și îmbunătățirea regimului hidric al solului, prin spargerea hardpanului.
Fig. 1. Model experimental de plug reversibil cu trei trupițe echipate cu scormonitor
INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU MAȘINI ȘI INSTALAȚII DESTINATE AGRICULTURII ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE-BUCUREȘTI a asigurat asistenta tehnica la realizarea şi montarea subansamblurilor componente ale modelulului experimental de plug cu trupițe echipate cu sormonitor.
Mulțumiri:
Aceasta cercetare este susținută de proiectul ”lnființarea și operaționalizarea unui Centru de Competență pentru Sănătatea Solului și Siguranța Alimentelor – CeSoH”, Contract de finantare nr.: 760005/2022, proiect specific nr.3, cu titlul: Sol fertil și sănătos prin practici conservative și biologice HEALTHVSOIL, Cod 2, finanțat prin PNRR-III-C9-2022 – IS (PNRR-Plan Național de Redresare și Reziliență, C9 Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, I5 Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență).